Objavljamo pobudo Sandre Lame Petrič iz soseske Ribnik v Ajdovščini!

ribnik-janeswalk

Tudi sama razmišljam že dolgo kako “uporabit” javne površine v naši soseski Ribnik za nekaj dobrega. Živim v blokovskem naselju v Ajdovščini. Moja ideja na sestanku hišnega sveta je bila: posadit trto in kivi na vsako stran balkona. Ne vem sicer, če bi kivi in trta prišla do 6. nadstropja… Bi pa imeli živo sadje za zobat. Seveda bi na tleh lepo zavarovali z mrežo in vse ostalo potrebno. Pa gredice zelenjave bi  lahko bile urejene namesto travnatih površin pred bloki, ki so same sebi namen. In še in še idej…
Včasih so nam otrokom bile javne površine prostor za igro. Danes se otroci zadržujejo doma. Kvečjemu kak pes zaide med bloke, ko se kaka psica goni. Sicer pa te površine samo so. Komunala jih kosi večkrat letno. Zanimivo pa, se meja med zelenimi površinami in asfaltom vse bolj zeleni: asfaltne reže postajajo vse bolj ozelenjene. Trava najde pot v trdem asfaltu in spusti svoje seme v vsako najmanjšo odprtino… Tega se nihče ne dotika. In tako opazujem, kako se nam pločniki in poti do stavbe krčijo. V bistvu je to prav lepo, saj trava mehča oster rob med betonskim robnikom ali asfaltno površino in zelenilom, po katerem se naj ne bi hodilo. Meni je prav to všeč:)
Domišljija ne pozna meja, ko se spustim v dimenzijo opazpvalke in uživalke okolja, v katerem diham in puščam sled…
Združimo moči, znanje, veščine, izkušnje, poglede… in ustvarimo prijaznejši skupni bivalni prostor. Sem za sodelovanje, vključitev v razne akcije, pobude.
Vse dobro!
Sandra Lama Petrič

Advertisements